Klimatalliansen

Nyhetsbrev

En mormors vädjan för en hållbar värld:
Kraftfulla politiska åtgärder mot klimatkrisen

Det har visserligen varit en kall vinter i Stockholm, men året 2023 visar att klimatförändringarna är en realitet som påverkar oss alla. Den globala medeltemperaturen var hela 1,48 grader varmare än under förindustriell tid. Det gör 2023 till det varmaste året som någonsin uppmätts och det har orsakat stora miljöskador och lidanden. Det är en existentiell kris för vår planet som utgör ett allvarligt hot mot våra barns framtid.

Jag tänker på mitt yngsta barnbarn, 3,5 år. Vi har just gått igenom proceduren vid sängdags. På med pyjamasen, borsta tänderna, krypa upp i sängen och läsa saga, släcka lampan och vaggvisa. Jag lägger mig på rygg, han på sidan, bredvid. Efter en liten stund hör jag: ”Mormor, kan du vända ditt ansikte mot mig?” Och jag gör det och känner den lilla handen treva försiktigt över min kind innan den faller ner, tyngd av sömnen.

Gudrun Schyman profilbild Klimatalliansen
Foto: Elisabeth Olsson

Samtidigt tänker jag på alla barn utan detta stöd. Skammen över att vissa barn saknar kärlek överväldigar mig. Jag känner också en stark kärlek till vår planet och alla levande varelser som bor här. Jag vill att mina barnbarn och alla andra barn ska få växa upp i en värld som är frisk och hållbar.

Denna allvarliga klimatkris kräver kraftfulla politiska åtgärder. Klimatalliansen ställer upp i sommarens EU-val och vi har bland annat tre konkreta krav:

  • Våtmarker och naturområden spelar en viktig roll för att reglera klimatet och skydda den biologiska mångfalden. Genom att återställa våtmarker kan vi minska koldioxidutsläppen och stärka vår motståndskraft mot klimatförändringarna.
  • Rewilding innebär att man återskapar naturliga ekosystem. Genom att skydda mark för rewilding kan vi öka kolsänkan i marken och bidra till att minska utsläppen av växthusgaser.
  • Kött- och mjölkproduktion är en stor källa till utsläpp av växthusgaser. Genom att införa en koldioxidskatt på dessa produkter kan vi främja konsumtion av växtbaserade alternativ som är betydligt mindre klimatbelastande.

     

Vi måste lyssna på de unga som kämpar för sin framtid och planeten. Skammen och åtagandet att aldrig svika ett barn som behöver oss fyller mitt hjärta. Vi, som nu lever, måste vara den generation som tar ansvar.

Vi måste agera nu, och vi måste agera tillsammans. Jag uppmanar alla i Stockholm att rösta på Klimatalliansen i EU-valet. Det är en chans att bygga en bättre framtid för våra barn och barnbarn.

Gudrun Schyman, mormor och talesperson för Klimatalliansen

 

KÄLLOR

2023 varmaste året hittills: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/2023-varmaste-aret-hittills

2023 ett rekordvarmt år globalt: https://fof.se/artikel/2023-ett-rekordvarmt-ar-globalt

Läs våra tidigare blogginlägg