Klimatalliansen

Nyhetsbrev

Nyhetsbrev 1, 2024-01-26

Klimatalliansen ställer upp i EU-valet! Och talespersonerna skriver artiklar som uppmanar människor att inte rösta på en politiker! Va?!?

Vän av ordning kan ju lätt bli förvirrad så därför ska jag, Gudrun Schyman, reda ut begreppen.

Klimatalliansen är inte ett ”vanligt” parti. Vi är en rörelse vars medlemmar ställt sig bakom 15 krav som samtliga rör frågan om hur vi ska accelerera klimatpolitiken. Vi har ingen ideologisk bas, ingen -ism, som grund för vår politik. Vi litar på fakta och forskning. Inför riksdagsvalet 2022 bestämde medlemmarna att vi dessutom skulle utnyttja valet som påtryckning, genom att själva ställa upp. Vi ville vara en blåslampa i baken på de traditionella partierna. Det gick väl sådär… Valet 2022 blev inget klimatval men vi tyckte nog oss se att en del av de etablerade partierna ändå skärpte sin retorik.

Vi ställer upp i EU-valet

Nu gör vi det igen, dvs vi ställer upp i ett val. Av samma anledning. Vi vill få politiken, inte minst i EU, att sätta klimatet främst. Enkelt uttryckt – vi vet att det brinner i vårt gemensamma hus och nu måste vi hjälpas åt att släcka. Då kan vi inte gräva ner oss i ideologiska skyttegravar och tugga på ramsor om att ”bara vår politik löser problemen”.

Klimatalliansens Nyhetsbrev 1

Vi måste bygga allianser, helt enkelt, och därför vill vi att personer med kunskap och stort engagemang i de här frågorna ska inta Sveriges platser i EU-parlamentet. Inte ”partister”, hur duktiga de än kan vara på sitt partis politik. Alltså har vi inte traditionella politiker på vår lista utan personer med erfarenheter av och med bakgrund i den breda klimat- och miljörörelsen. Personer som aktivt provat andra vägar för att påverka. Personer som har andra erfarenheter än att vara med i ett traditionellt uppbyggt parti. Personer som både ser och säger som det är, baserat på all den forskning och kunskap som finns.

Slutligen – det vi gör nu i Klimatalliansen är både spännande och historiskt! Vi vitaliserar demokratin. Vi visar på andra och nya sätt att bedriva ”politik” och vi bygger en bro från aktivist- och civilsamhällets organisationer, in i politiken. Vi vill helt enkelt få något gjort. NU!

På lördag, den 27 januari, har vi stormöte med medlemmar och kandidater. Då fastställer vi vår politiska EU-plattform och då röstar vi fram den kandidatlista som vi ska presentera i valet. Kom och var med du också.

😊

// Gudrun Schyman

VAD VI GJORT DEN SENASTE VECKAN

  • Aktionen utanför Sjunde AP-fondens kontor!

Vi kom för att uttrycka vårt missnöje med att våra pensionspengar placeras i smutsiga oljebolag. Annika Carlsson Kanyama och Karin Lundberg intervjuades av TV4 och ett brev överlämnades där vi kräver en plan för hur fondens investeringar ska bidra till att lösa klimatkrisen.

Extinction Rebellion, Rebellmammorna, Klimatalliansen, Jordens Vänner, Grand Panthers, GrandParents For Future, m.fl.

Se filmer från manifestationen här och här samt bilder.

  • Valplattform- och valkonferensförberedelse (inför mötet den 27 januari)

  • Upprättande av preliminär EU-valets kandidatlista.

Miljönyheter