Klimatalliansen

Nyhetsbrev

Alla Hjärtans Dag: Kärlek till barn och planet

En kärlek större än chokladaskar och röda rosor

I veckan firade vi Alla Hjärtans Dag. Det är lätt att fastna i tankar om romantiska gester och kommersiella traditioner. Men kärlek, den riktiga sorten, handlar om så mycket mer. Den handlar om handling, ansvar och omtanke, inte bara för de närmaste, utan för allt som står oss kärt.

Låt din kärlek omfamna framtiden

I år vill jag utmana dig att utvidga din kärlek. Låt den inte stanna vid familjen och de du håller nära, låt den flöda över till något ännu större: din planet, vår planet, och framtiden för nästa generation. Som förälder är vår moraliska skyldighet att skapa en bättre värld för våra barn. En värld där de kan andas ren luft, dricka rent vatten och leka under en klarblå himmel. Men klimatkrisen hotar allt detta. Forskare varnar för en dyster framtid, en där själva vår överlevnad står på spel. Kan vi då verkligen kalla oss kärleksfulla föräldrar om vi inte gör allt vi kan för att stoppa det?

Kärlek till vår planet
Kärlek till vår planet

Kärlek är inte passivitet, kärlek är handling

Kärlek handlar inte om att titta på när världen brinner. Kärlek är att agera, att engagera sig och kämpa för det vi tror på. Visa din kärlek till dina barn genom att visa din kärlek till planeten. Engagera dig i kampen mot klimatförändringarna. Det finns många sätt att göra det:

  • Hitta din röst: Ställ dig på barrikaderna med organisationer som Rebellmammorna och Rebellpapporna. Bli en del av en gemenskap som kämpar för förändring.
  • Utnyttja din rösträtt: Ge din röst till de som prioriterar klimatet. I valet till EU-parlamentet den 9 juni finns det ett parti som verkligen har ambitiösa klimatplaner: Klimatalliansen.
  • Gör din röst hörd: Skriv till politiker, diskutera i sociala medier, prata med din familj och dina vänner. Ju fler som kräver förändring, desto större chans har vi att lyckas.
  • Lev hållbart: Varje liten förändring räknas. Cykla istället för att ta bilen, ät växtbaserat, handla second hand. Låt dina vardagsval spegla din kärlek till planeten.

Ge den mest meningsfulla gåvan på Alla Hjärtans Dag

Strunta i de kommersiella traditionerna. Ge dina barn, planeten och framtiden den mest meningsfulla gåvan av alla: ditt engagemang. Visa din kärlek genom att agera, genom att göra skillnad. Låt oss tillsammans skapa en värld där både vår kärlek och våra barn kan blomstra.

William Grönlund
Folkhögskollärare, rebellpappa och talesperson för Klimatalliansen