Klimatalliansen

Nyhetsbrev

Vi måste ta ledarskapet. Nu. 

Picture of William Grönlund

William Grönlund

Talesperson Klimatalliansen

Publicerad den 25 januari 2023

Pontus sitter i fängelse! Inte för att han varit aktiv som talesperson för vår rörelse utan för en aktion med fredlig civil olydnad på Ängelholms flygplats sommaren 2020. Rätten som dömer honom resonerar i termer av risk. De menar att ”samhället godtagit vissa risker [vilket] innebär att den enskilde måste finna sig i att denne själv och andra kan bli utsatt för samma risker”.

Dessa risker beskrivs mycket tydligt av vetenskapen. På det nyss avslutade World Economic Forum i Davos formuleras det av Johan Rockström, chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research. På scen inför världens samlade ekonomiska elit sade han:

”Vetenskapligen är detta inte en klimatkris. Vi står nu inför något djupare – massutrotning, luftföroreningar, underminerandet av ekosystemens funktion. Vi riskerar verkligen mänsklighetens framtid. Det här är en planetär kris.”

Är det dessa risker vi förväntas acceptera? Det är givetvis oacceptabelt. Samhället som helhet är inte berett att leva med dessa risker, det är framförallt den ekonomiska och politiska eliten som inte klarar av att lösgöra sig från det kortsiktiga och egoistiskt tänkande som präglar dagens beslutsfattare.

Den politiska oförmågan lösgör nu en urkraft som är större än självbevarelsedriften – nämligen instinkten att skydda våra barn och unga. Pontus fängelsevistelse är sannolikt inte den sista för de som vågar höja sina röster. Så länge ledarskapet väljer repressionen som metod att möta denna djupa oro kommer insatserna att växa. Omställningen är inte ett val. Den är en nödvändighet.  Det är först när den insikten funnit sin plats även i de stora beslutsprocesserna som vi har en möjlighet att verkligen hantera vår gemensamma planetära kris. Det är en insikt som behöver infinna sig omedelbart.  

Vi har väntat alltför länge. Vägen framåt kommer att vara mycket krokig och full av svårigheter, men vi kan fortfarande klara det. Vi vet vad vi måste göra. Vetenskapen har gett oss svaren och vi har resurserna. Nu återstår det att själva aktivt vara det ledarskap som saknas hos de som kallar sig våra ledare. Klimatalliansen bidrar nu med en bas för engagemang för alla de människor – oavsett ideologisk, religiös, ekonomisk hemvist – som vill visa aktivt ledarskap.

Vi är organiserade i sex olika arbetsområden – folkbildning, aktivism, opinion, parlamentariskt arbete, lokalt påverkansarbete och systemförändring.

I dessa grupper finns möjlighet att göra alltifrån att greppa spaden och fysiskt börja återställa våtmarker till att hjälpa till att organisera lokala manifestationer för vår gemensamma planet.

Vetenskapen är tydlig. Vi befinner oss i en planetär kris. Ledarskapet i omställningen kan inte vänta. Vi måste ta det.

 

William Grönlund

Talesperson Klimatalliansen.