Klimatalliansen

Nyhetsbrev

"COP-28 var en fullständig seger för fossillobbyn" - intervju med Pontus Bergendahl

Publicerad på Klimatalliansens Facebook och Youtube.

Pontus Bergendahl, talesperson för Klimatalliansen, är starkt kritisk till resultatet av COP-28. Han anser att mötet var en fullständig seger för fossillobbyn.

Därför är han övertygad om att det inte går att förhandla med de stora förstörarna. Dessutom anser han att våra etablerade partier inte kan hantera den situation vi befinner oss i. För att tackla detta måste vi stärka demokratin genom att öka inkluderingen inom den politiska processen. Detta innebär att vi måste få fler människor engagerade i klimatfrågan.

Klimatalliansen ställer upp i valet till Europaparlamentet för att ge röst åt de som är engagerade i klimatfrågan. Partiets valsedel kommer att bestå av personer från hela Sverige som är engagerade i klimatet. Detta är en viktig möjlighet för människor som är oroade för klimatet att påverka politiken.

Pontus menar att fredlig civil olydnad också är en effektiv metod att påverka politiken för att snabbt och drastiskt förändra samhället. Till exempel har klimataktivister i Storbritannien lyckats stoppa en ny kolgruva genom att använda civil olydnad.

Klimatalliansen är djupt oroade över den demokratiska utvecklingen i hela västvärlden. Människor känner sig svikna av de etablerade partierna och kanske vänder sig åt högerextremister och populister. Därför behövs en stark motkraft, som Klimatalliansen och övriga delar av klimatrörelsen.

Trots det negativa resultatet på COP-28 känner Pontus optimism. Han möter allt fler människor både inom aktivismen och i Klimatalliansen som uttrycker djup oro för framtiden och vill enas för att hitta nya lösningar. Detta ger honom hopp om att vi kan förändra världen.

Om du blir aktiv i Klimatalliansen stärks vårt arbetet för klimatet!

Kandidera gärna i EU-valet och/eller bli aktiv i vår rörelse.

Intervjuare: Stefan B Nilsson

Redaktör: Maria Occurie

Läs våra tidigare blogginlägg