Vi är många.  Vi är redo att ta över!

Klicka på plustecknet till höger för att öppna aktuellt nyhetsbrev.

Nu växlar vi upp!
 
Hej alla fantastiska medlemmar och sympatisörer som är igång. Vi har förstås olika mycket tid av avsätta för valrörelse men jag vet att vi är alla lika besjälade av vår uppgift – att vara en blåslampa i baken på de politiska partierna så att de förstår att prioritera klimatkrisen. Och vi blir fler och fler. Ni har säkert sett i media hur nästan 2000 forskare och anställda inom vetenskapen gått ut och vädjat om att bli tagna på allvar. De gör precis samma analys av läget som vi gör. Klimatpolitiken måste accelerera och det måste ske NU! Den kommande mandatperioden är avgörande – för oss, för kommande generationer och för den biologiska mångfalden.
 
Vi som har hedersuppdraget att vara talespersoner åker nu land och rike runt hela tiden. Vi står på torgen och talar, vi delar ut flyers och vi för samtal med människor. Nu behöver vi er!  Ju fler som finns vid banderollen och kring högtalaren, ju fler som lyssnar på det som sägs, desto fler andra stannar, lyssnar och läser. Så gå in på hemsidan, www.klimatalliansen.nu, och se när vi har ett möte nära dig så ses vi där.
 
Gudrun
 
Se här var vi kommer att synas de närmaste dagarna:  https://klimatalliansen.nu/events/  På lördag, tex, kommer flera av oss att finnas på  klimatfestivalen i Vinterviken. Den brukar vara trevlig 🙂 Kom och var med!
 
 
Nedräkning
 
Nu är det bara 10 dagar kvar till valdagen. Skriv gärna inlägg om klimatet på sociala medier. Tala med vänner, bekanta och arbetskamrater. Sätt upp affischer och delta i valsedelsutläggningen på valdagen (se nedan). Svårt att hinna? Ta en ledig dag för klimatet. Om inte nu, när? Om inte du, vem?
 
 
Valvaka
 
Vi planerar en valvaka kvällen den 11/9 i Stockholm. Alla som vill är välkomna! 

Det är gratis att vara med. Enklare mat och dryck serveras, med inspiration från Mellanöstern. 

OSA till jan.lindblad@protonmail.com gärna innan 9/9. Anmälan är inte bindande, men vi vill veta ungefär hur många vi blir och skicka ytterligare detaljer till dem som kommer. Om du redan anmält intresse genom tidigare enkät behöver du inte anmäla dig igen.
 

18.00 – 18.30 Ankomst & Mingel
18.30 – 20.00 Middag
20.00 – … Valvaka & umgänge

Plats: Torsgatan 26
Åk till: T-bana S:t Eriksplan eller T-centralen 

 

Valsedelsdistribution 

Ungefär hälften av våra valsedlar är nu utdelade, men vi kommer att behöva ytterligare händer som är med och får valsedlar att hamna på rätt ställen på valdagen. Om du kan tänka dig att hjälpa till med denna väldigt praktiskt-handfasta uppgift, kontakta Stefan B Nilsson, <sb.nilsson@yahoo.se>.
 
 
Vi skiljer ut oss
 
Nu översvämmas städerna av riksdagspartiernas trista och intetsägande valaffischer. För att göra omgivningen lite intressantare kan vi göra en insats med våra affischer, trianglar och egna påhitt. Sätt upp budskap om klimatet där de syns. När riksdagspartierna sätter upp plakat mestadels kring bilvägar kan vi snarare satsa mer på cykelvägar, busshållplatser och gymnasier/universitet. När riksdagspartierna satsar på mängd kan vi synas dubbelt så mycket genom att sätta upp vårt budskap på ett kreativt och avvikande sätt. Har du trianglar kvar, sätt upp dem. Valaffischer ska tas ned efter valet, men trianglar kan få sitta kvar längre — klimatproblemet försvinner ju liksom inte bara för att valet är över…. 

 

Varma hälsningar från Götet!

Frihamnsdagarna, ”Göteborgs Almedalen”, anordnas för andra gången i år. Förra gången var det pandemi, så det måste nästan räknas bara som ett genrep. Frihamnsdagarna har stora likheter med Järvaveckan i Spånga tidigare i somras. Det är båda precis lagom stora event, och de är välbesökta utan att det blir direkt trångt.

Järvaveckan, Almedalen och Frihamnsdagarna har också det gemensamt att det är utmärkta ställen att träffa människor som gör nåt, att höra på seminarier på många intressanta teman och att vara på en plats där det är accepterat att gå fram till vem som helst och helt enkelt fråga ”Vill du prata om klimatet?” Oemotståndligt, alltså 🙂

Frihamnsdagarna pågår fram till och med lördag. Det är gratis inträde. Bananpiren. Programmet finns här https://frihamnsdagarna.se/

/Janne Lindblad

Uppmärksamhet

Vi får en hel del uppmärksamhet i medierna just nu. Det går ut 1-2 pressmeddelanden per dag, och många av våra debattartiklar kommer in i tidningarna. Ett par färska exempel:

https://www.etc.se/debatt/sjoestedt-utgaar-inte-fraan-klimatkrisen-utan-fraan-partiegoism

Klimatalliansen: ”Man bäddar för gula västarna”

Dessutom publicerade Aftonbladet igår en debattartikel skriven och signerad av ettusenniohundrafyrtiofyra svenska forskare, och innehållet kunde lika väl ha varit skriven av någon av våra talespersoner:

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/KzQgly/nog-nu-politiker-ta-klimatkrisen-pa-allvar

Åkesson har utmanat Schyman till debatt om klimatet. Om vi lyckas enas om en moderator som båda sidor kan acceptera ska den gå av stapeln om ungefär en vecka.

På gång

Klimatalliansen deltar i demonstrationen ”Vårt grundvatten. Vår framtid” i Slite på Gotland den 26 augusti. Vi vill på detta visa vårt stöd för lokalbefolkningens rätt att skydda den viktigaste beståndsdelen för allt liv. Vatten. Det som utspelar sig på Gotland är på många sätt samma kamp för livets grundförutsättningar som sker globalt för klimatet och biosfären.

Det är så mycket på gång runt landet varje dag just nu att det inte är rimligt att kopiera allt här, men allt finns på hemsidan:

https://klimatalliansen.nu/events/

Valsedelsdistribution

Ett stort antal förtidsröstningslokaler runt landet har nu fått våra valsedlar, men en del återstår, och vissa förtidsröstningslokaler har inte ens öppnat ännu. Vi kommer att behöva ytterligare händer som är med och får valsedlar att hamna på rätt ställen. Om du kan tänka dig att hjälpa till med denna väldigt praktiskt-handfasta uppgift, kontakta Stefan B Nilsson, <sb.nilsson@yahoo.se>.

 


Sträck på er. Ta plats!


Boden, Luleå, Piteå, Skellefteå, Umeå, Örnsköldsvik, Härnösand, Sundsvall, Hudiksvall, Linköping, Norrköping, Nyköping, Eskilstuna, Västerås, Falun, Gävle, Uppsala, Stockholm, Lindesberg, Arboga, Köping, Kristinehman, Karlstad, Karlskoga, Örebro, Höör, Hässleholm, Kristianstad, Karlshamn, Kalmar, Växsjö, Värnamo, Göteborg, Borås, Kungälv, Alingsås, Lysekil, Angered, Lidköping, Falköping, Mariestad, Skövde, Sala …. är några av de städer som Klimatalliansens talespersoner besökt de senaste två veckorna. Det är inte allt.

Dessutom har många medlemmar engagerat sig i sin hemkommun med att tala på torg, dela flyers eller skriva insändare i lokaltidningen.


Medvetenheten om klimatkatastrofens konsekvenser är nu tydlig för många medborgare. Det märks i alla samtal. Med en torka i Europa som inte förevarit på 500 år sjunker omfattningen av konsekvenserna till följd av vår överexploatering av planeten in hos de flesta.

Men ändå handlar valrörelsen i Sverige om ”allt” annat. Migration, vård, kriminalitet, skatter och utbildning. Tusentals dör för tidigt i Europa till följd av värmeböljor som avlöser varandra. Ledarskapets främsta uppgift är att skydda medborgarnas liv och hälsa. Och ändå är det så tyst.


Någon måste tala klarspråk under den första svenska valrörelse i det årtionde som Johan Rockström beskriver som ”avgörande för mänsklighetens framtid på jorden.”

DET GÖR VI! Alla i Klimatalliansen sträck på er! I en utsatt postion, små och ”nykläckta”, vågar vi ta ton och tala klarspråk. Vi gör det inte främst för att vi vill ha röster utan för att berätta att vi som människor måste samlas gemensamt inför den katastrof som nu ser ut att grassera…


Vi tar inga röster! Miljöpartiet växer nu kraftigare än på många år och har lämnat fyraprocentstupet tryggt bakom sig. De kommer att få plats i Sveriges riksdag! Det eldhärjade och torkdrabbade Europa kan säkert vara en anledning till detta. Men Klimatalliansen bidrar också. När vi talar klarspråk på gator och torg, i tidningsartiklar och tweets skapar vi det utrymme som så länge saknats i svensk politik och på den platsen kan också andra progressiva klimatmedvetna hitta en plats att höja sina röster. Bland annat de många röster som finns i miljöpartiet.


Det är nu tre veckor kvar till valet. Tre veckor kvar. Om inget oväntat händer så har vi passerat halvvägs in i detta avgörande årtionde när nästa val hålls. Nu ger vi allt! Affischerar, pratar, skriver och diskuterar. Alla tillfällen som ges är våra. Därutöver tar vi steget rakt in framför kamerorna och talar det klarspråk som vi alla behöver höra.
Vårt budskap.


Det är NU, eller försent.
Vi klarar det när vi arbetar TILLSAMMANS.


Allt gott!
William Grönlund, Talesperson Klimatalliansen

Se vår turnélista här: https://klimatalliansen.nu/events/

Valsedelsdistribution

Den 24 augusti öppnar närmare 1000 förtidsröstningslokaler runt landet. Då kommer vi att behöva ytterligare händer som är med och får valsedlar att hamna på rätt ställen. Om du kan tänka dig att hjälpa till med denna väldigt praktiskt-handfasta uppgift, kontakta Stefan B Nilsson, <sb.nilsson@yahoo.se>.

Vi har nu fått ut strax över 110,000 valsedlar till alla de kommuner som själva tar hand om distribution från en central punkt till vallokalerna. Tack alla kommuner som tar hand om detta! Tack vare dem sjunker antalet kommuner att ta hand om när förtidsröstningen öppnar till runt 200, och samma sak igen på valdagen.

Affischering

Som ingen kan ha undgått har valaffisheringen nu kommit igång överallt. Vi var med på Sergels torg när alla ungdomsförbunden skrek ut nedräknkingen inför tolvslaget: 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, NU då alla frenetiskt kämpade för de bästa platserna runt plattan. Vi fick upp några välplacerade affischer fina platser där. Men även om det är kul att vara med just där, så handlar slaget egentligen om att synas på så många platser som möjligt.

Om du kan tänka dig att sätta upp några affischer i din närhet, kontakta Stefan B Nilsson, <sb.nilsson@yahoo.se> så får du ett lagormt antal. Eller skriv ut själv och sätt upp: https://klimatalliansen.nu/skriv-ut-material/

Vi har sex olika varianter av affischerna. Var och en roligare än samtliga riksdagspartiers alla affischer tillsammans. Till skillnad från riksdagspartiernas passar våra affischer bäst där människor står, går eller cyklar, snarare än kör bil. Det gör att det är lätt att hitta bra platser att sätta upp dem, tex i närheten av busshållplatser, cykelparkeringar, köpcentra eller rekreationsområden.


Nu är valrörelsen i full gång! Ni märker det på alla utspel som riksdagspartierna gör men också på att vi i Klimatalliansen är ute på turné. Talespersonerna far runt till så många ställen som möjligt. Själv är jag i västra Götaland denna vecka. Särskilt gärna kommer vi till er som har medlemsgrupper. Och även om ni inte har det, utan bara är några stycken, så behöver vi er på våra möten. Står det två och lyssnar så stannar flera. Delar någon ut flyers samtidigt som en annan pratar så blir fler intresserade som stannar upp. Så kolla på hemsidan hur våra turnéer är placerade och kom och var med😊.

Det finns ett glädjande stort intresse för oss, när folk förstår vilka vi är och vad vi vill och hur vi fungerar. Fler än vi är frustrerande över riksdagspartiernas oförmåga eller ovilja att adressera klimatkrisen. Fler än vi genomskådar valbudskapens fluffiga floskler. Fler än vi vill höra klarspråk och se modiga politiska förslag. Tillsammans kan vi visa att ett annat val än den gängse partipolitiken är möjligt. För att det behövs NU!

Gudrun

Se vår turnélista här: https://klimatalliansen.nu/events/


Medlemsvärvning

Välkomna alla nypåstigna medlemmar! Bara under de Augustidagar som redan har passerat har vi fått 30 nya medlemmar. Passa på att prata klimat med kända och okända — mun-till-mun metoden är vårt bästa verktyg eftersom vi är många och personlig kontakt har starkast effekt. Med den får vi upp klimatet högre på agendan. Nu är det valrörelse, och vi ska låta det märkas. Att posta om klimatet på ditt favorit sociala medium kan också fungera.

För inspiration, missa inte de nyaste bejublade klippen med Pontus Bergendahl i högform här: Varför är jag med i Klimatalliansen och Det finns inga bortkastade röster. Nya tal, händelser och klipp kommer upp kontinuerligt på sociala medier och vår YouTube kanal. Följ och prenumerera gärna på dem så missar du inget nytt.

Om du vet någon som vill bli medlem är det enklast att säga till dem att gå in på vår hemsida klimatalliansen.nu och välja: Engagera dig->Bli medlem. På valdagen lottar vi också ut Klimatkoll-kortspel till en tiondel av de nyblivna medlemmarna från 1 Augusti till valdagen.


Valsedlar

Valsedelsdistributionen är i full gång. Omkring 93,000 valsedlar har lämnats över till de flesta av de 70-80 kommuner som är behjälpliga med att sköta distribution av valsedlar till vallokaler. Denna fas kommer att pågå en vecka till. Den 24 augusti öppnar närmare 1000 förtidsröstningslokaler runt landet. Då kommer vi att behöva ytterligare händer som är med och får valsedlar att finnas på rätt ställen. Om du kan tänka dig att hjälpa till med denna väldigt praktiskt-handfasta uppgift, kontakta Stefan B Nilsson, <sb.nilsson@yahoo.se>.

Hej alla hårt arbetande medlemmar!

Nu, först av alla, drar vi igång valrörelsen. Det är ute på gator och torg vi gör skillnad. Varje möte med en medmänniska förflyttar oss mot en bättre värld, ifrån en annalkande samhällskollaps. Det är i ögonen på våra medmänniskor man anar oron och sorgen över världens tillstånd. Bjud in föreningar och vänner till våra tal. Ju fler vi är desto lättare är det att få andra att stanna och lyssna.

Det har varit en het debatt på sistone om valtaktik och röstfiske. Låt oss, som vi brukar göra, hålla debatten respektfull trots att vi blir kallade svikare och högerkramare. Vi är inte bara en lite mer radikal version av MP, vi vill något helt annat. Vi fiskar i olika vatten. Jag är också helt övertygad att även MP gynnas av att vi är ute och diskuterar klimat över hela Sverige. Det som skiljer oss är att vi är övertygade om att 4 år till av en förlamad rödgrön politik blir en katastrof. Vi vill försöka något nytt!

Som Gudrun säger – det finns inga bortkastade röster vad än maktpartierna säger. Vi påverkar redan nu debatten överallt. Retoriken har skärpts, vi skapar hopp. Det handlar inte länge om vilka förslag man kan få igenom, det handlar om vår överlevnad och det är bråttom – kurvorna måste brytas nu denna mandatperiod. Vi måste hitta alla dessa ledsna, oroliga och frusterade väljare och förklara att de inte får dölja sin röst bakom något valtaktiskt röstande. Det handlar i grunden om demokrati. Det är med stärkt demokrati vi löser denna svåra situation och det är med demokrati vi går ut i valkampanjen och kräver vår rätt att rösta på det vi tror mest på. Demokrati är så mycket större än mandat för ett enskilt parti och demokrati är större än en 4% spärr. Det är därför vi är övertygade att alla partier måste ändra sig.

Det är därför vi driver på för en nationell utbildning, medborgarråd och stöd till klimatrörelsen. Det är därför vi inte bygger någon partistruktur, förändringen måste komma NU. Förändring sker steg för steg med ett klart fokus på vad vi vill och måste åstadkomma – för oss alla oavsett religiös tillhörighet eller politisk ideologi.

Pontus

 

Internutbildning 

Vårt nästa utbildningstillfälle kommer på nu på söndag 31/7 kl 17. Rubriken är ”Vad är Klimatalliansens valplattform, vilka krav togs med och varför?” Janine O’Keeffe modererar och våra politikområdesansvariga presenterar och förklarar. 

Länken för att delta är https://us06web.zoom.us/j/3646846320  

Presentationsdelen från de två tidigare utbildningstillfällena finns på vår YouTube-kanal. Här är direktlänkar:

+ Samtal pågår #10: Vi kan och vi måste med Alasdair Skelton

+ Samtal pågår #11 om Vad gör Sverige, och vad borde göras? 

Dessa inspelningar innehåller bara presentationsdelen, och inte den (längre) delen med frågor/diskussioner. Detta eftersom inspelade diskussioner ofta blir rätt stela. Presentationerna blev väldigt trevliga och nyttiga och kan ge färsk inspiration om relevanta ämnen att prata om med vänner, bekanta och okända de närmaste veckorna.

Hej på er i värmen!

Klimatkrisen accelererar och jag tror det börjar bli alltmer uppenbart för allt fler att riksdagspartierna står tomhänta. Miljöpartiet skärper tonen och det är naturligtvis bra men det räcker inte. Det här är det allvarliga budskap som vi ska föra fram. Det räcker inte med ett partis politik. Det måste till ett bredare politiskt samarbete. Det måste skapas nya allianser som vågar föra en modig politik. NU!

Vårt budskap är att partierna måste kravla sig upp ur de ideologiska skyttegravarna och inse att krisen kräver nytänkande. Att en ”rörelse” ställer upp i val är helt nytt. Ingen har varit med om det tidigare. Inte vi heller. Vi har ett gigantiskt valrörelsearbete framför oss och vi kommer att skriva historia. Det kommer att ta på våra krafter, också ekonomiskt. Nu har vi lagt grunden för valkampanjen – tagit fram en ambitiös plan, tryckt flygblad, tröjor, ansökt om polistillstånd, beställt tågbiljetter, beställt fler valsedlar, och massor av mer. För att kunna genomföra allt som vi förberett kommer vi att behöva mer pengar.

Kassören kommer att påminna oss om alla möjligheter till support som finns. Det handlar om tid och pengar som en investering i vår gemensamma framtid. På valdagen ska vi alla veta att vi har gjort det vi kan. Oavsett valresultat kommer vi att vara väldigt stolta 😊 

Gudrun Schyman

 

 

Insamling av pengar till valkampanjen

Klimatalliansen har så här långt har samlat in över en kvarts miljon, men vi behöver samla in ytterligare ca 100.000 för att kunna genomföra vår planerade valkampanj. Vi tjuvstartade redan denna insamling från medlemmar nr 1-200, och fick då in ca 15.000 till flygblad, så nu har vi en flygande start 🙂 Om du vill vara med kan du skicka ett sms till 070-2855728 med texten ”NU 200” om du tex vill bidra med 200:-

Förutom flygblad behöver vi köpa in fler högtalare, t-shirts, banderoller, beachflaggor, annonsering, tågbiljetter, låna/hyra elbilar, och inte minst fler valsedlar. För att göra det lite roligare att vara med och skänka tänkte vi lotta ut lite saker bland alla som bidrar, oavsett med hur mycket. Efter valet kommer vi ju inte att behöva lika många högtalarsystem, så vi lottar ut två av dem bland alla som bidrar innan månadsskiftet, och levererar dem lätt begagnade någon gång efter valet. Vi lottar också ut ett ex av kortspelet klimatkoll varje dag till någon av dem som bidragit den dagen från 22 juli tom 29 juli.

Det är också värt att påpeka att det kanske allra bästa sättet att bidra är att värva nya medlemmar. Dels bidrar det lite till finanserna, men ger oss framför allt fler händer och röster, och får vår räckvidd att växa.

Jan Lindblad, Kassör

 

 

Valsedelsdistribution

Nu har valsedlarna börjat landa hos våra 16 valsedelsmottagare runt om i landet. Vill du vara med och se till att våra valsedlar fördelas från valsedelsmottagarna till vallokalerna? Detta är ett väldigt konkret arbete som passar dem som inte gärna vill stå på torg eller liknande. För att nå ut bra behöver vi vara många som hjälper till. Att vårt valsystem ser ut så här, att alla småpartier tvingas administrera leveransen av valsedlar till vallokalerna i de flesta kommuner, beror på att det är ett slags test. Ska man vara med och få ta plats i Sveriges riksdag och lösa landets utmaningar där så måste man först bevisa att man är tillräckligt många och välorganiserade för att kunna lösa den här uppgiften.

Hör av dig till Stefan Nilsson <sb.nilsson@yahoo.se> eller Axel Hörestrand <a.hstrand@telia.com> om du kan hjälpa till. Nämnde jag att vi behöver vara många?

 

 

Utbildning

Vill du lära dig mer om vår politik innan du går ut på gator och torg, skriver insändare eller värvar medlemmar? Vi ordnar tre digitala internutbildningar på olika teman med forskare och våra riksdagskandidater den 24 juli, 26 juli och 31 juli. Varje tillfälle inleds med en presentation, följt av en längre diskussion. Se bilden nedan för detaljer. Anmäl dig till janineoke@gmail.com för att få länk.

 

 

Almedalen

I fall du inte var på plats i Almedalen finns våra tal nu tillgängliga på vår YouTube-kanal, http://www.youtube.com/channel/UCjjvSh02le7qW-DeSw9aUHw

Hej! 

Nu är lugnet innan valrörelsen. Vi har precis lämnat Almedalen bakom oss. En vistelse förmörkat av mordet på Ing-Marie Wieselgren. Innan dådet ägde rum höll vi tal på Donners plats, talade med representanter för bilindustrin och träffade många väljare. Alla människor vi mött – oavsett partipolitisk tillhörighet – bär en djup oro över klimatet. Själv lämnade jag en betraktelse till tidningen Syre där jag försöker belysa hur även människor med makt är fast i samma system som oss andra.  

Den första augusti påbörjar Klimatalliansen sin valrörelse. Då är lugnet över. Talespersonerna börjar i Luleå och kommer sedan att besöka mängder av olika platser i hela Sverige. Riksdagskandidaterna torgför Klimatalliansen i närheten av sin egen bostadsort, men också på sociala medier. Du kan hjälpa till! Hör av dig till valsamordningen om du vill ha besök eller fråga hur du kan bidra. Det saknas inte arbete! 

Vi har nu mindre än två månader kvar till det första svenska valet i det årtionde som, enligt Johan Rockström, avgör mänsklighetens framtid på jorden. Vi kan inte spara på krutet. Vi måste skapa förändring NU! Och det sker. Miljöpartiet har de senaste dagarna vågat uttrycka sig lite mer i klartext kring situationens allvar, centerpartiet har en omfattande annonskampanj om klimatet. Även liberalerna rör på sig i frågan. Det sker nu ett samtalsskifte som vi är med och förändrar. Det är stort! 

Men det är bara början. Vi gör det tillsammans 

William Grönlund 

Talesperson Klimatalliansen

Glad Midsommar!

Äntligen är sommaren här i sin fullt utvecklade form. Själv ska jag ut och segla några dagar, sedan är det inte långt tills Almedalen drar igång. Veckorna efter midsommar är vanligtvis torkans tid. Ibland i naturen, men definitivt i medierna. Därför kan det vara lättare att få in nyheter eller insändare i tidningarna denna tid. Så passa på, om andan faller på, att skriva en insändare eller två. Skicka till din lokaltidning.

Eller varför inte flera lokaltidningar? Den som vill kan använda insändarmaskinen (https://insandarmaskinen.se/) för att skicka sin insändare till en hel mängd lokaltidningar på en gång. Med denna metod kommer insändaren oftast in i någon eller några. Dagens Nyheter låter just nu ett riksdagsparti om dagen besvara frågan: Hur ser ert klimatledarskap ut? Igår var det Annie Lööw (C) som svarade, och idag Annika Strandhäll (S) som inte hade tid för en intervju. Dessa svar, eller brist därpå, kan ju vara ett tacksamt tema att skriva insändare om.

/Jan Lindblad

 

Kandiderar i Stockholm

Lokalgruppen i Stockholm har tagit fram en lista på kandidater till kommunfullmäktige, och vi beställer valsedlar till kommunvalet under veckan som kommer. Det är fortfarande öppet för andra lokalgrupper att göra detsamma, och processen behöver inte vara komplicerad eller långdragen.

 

Webbshoppen

Webbshoppen där man kan beställa flygblad, banderoller och t-shirts med Klimatalliansens logga är mäkta populär. Ett par dussin beställningar på hälften så många dagar har kommit in. Förra veckan fick vi in en sändning på 15 t-shirts, och den tog genast slut med de beställningar som fanns på kö. Nu har vi beställt 30 till, de kommer om en vecka eller så. Flygblad finns fortfarande i spridda lager, men vi har beställt 30,000 till för att fylla på. Om du vill lägga en beställning hittar du till webbshoppen på hemsidan, klimatalliansen.nu . Välj ”Engagera dig” i menyn, sedan ”Skriv ut/beställ material”.

 

Samtal pågår #8, 27 juni kl 19

Denna episod produceras i samarbete med Klimatriksdagen, så formatet blir en smula annorlunda. Rubrik: Medborgarjury till demokratins räddning. Här är inbjudan:

På senare tid har vi fått se många exempel på partipolitikens minskande representativitet, tilltagande polarisering och den parlamentariska demokratins inneboende kortsiktighet. Detta är oroande i sig, men framstår som direkt samhällsfarligt i en situation där multipla globala kriser eskalerar. Krisläge är dålig tajming för en haltande demokrati, helt enkelt.

Medborgarjury är ett intressant koncept som provats på en rad platser och i en rad frågor runt om i världen. Det är ett möjligt komplement på områden där den parlamentariska demokratin är svag, tex i komplexa eller långsiktiga frågor. Medborgarjury kallas ofta även medborgarråd. Vi går igenom grunderna i hur en medborgarjury fungerar, med de fyra faserna: beslut, förberedelse, genomförande, implementation av resultat. Vi diskuterar förutsättningarna för en medborgarjury kring klimat i Sverige. Vilka hinder finns? Vilka initiativ?
Vilka frågor passar bra att ställa till en medborgarjury? Bör resultatet vara rådgivande eller beslutande? Vem behöver göra vad, när?

Till vår hjälp har vi Pierre Mesure från Digidem Lab och Åsa Minoz från Viable Cities. Digidem Lab är en av Sveriges mest insatta organisationer på deltagande demokrati i allmänhet och medborgarjurys i synnerhet. Åsa jobbar inom Viable Cities med ett nätverk av 23 svenska städer som tar på sig ledartröjan för att snabba på omställningen till klimatneutrala hållbara städer till 2030. Moderator Jan Lindblad från Klimatriksdagen.

Webbinariet är kostnadsfritt. Anmälan till webbinariet sker på följande länk: https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZ0qduypqjMuG9EZIm-Fn5G04A_i23u_2zif
Programmet börjar 27 juni kl 19, men anslut gärna några minuter tidigare för att justera ljud och bild.

Välkomna!

Igår var jag med på ett webbinarium arrangerat av Klimatsekretariatet. Klimatsekretariatet är ett litet, icke-vinstdrivande bolag som tar fram och visualiserar co2-budgetar åt svenska kommuner och regioner (https://www.climatevisualizer.com/), med de metoder som Kevin Anderson, Isak Stoddard mfl. på Uppsala Universitet tagit fram. Webbinariet hade titeln ”Energy, War and Swedish Municipalities: Discussion with Valeriya Izhyk”. Det utgick från läget i Ukraina, men handlade egentligen mer om hur Sverige påverkas och kan påverka. Jag fick många användbara uppslag till kampanjarbetet i sommar, men min favorit är ändå denna som gick direkt in i hjärtat på mig:

Valeriya påpekade att när det är kris väntar man inte på instruktioner från någon annan, eller fokuserar på ansvarsområden enligt gällande lag. Utan man ser sig om och löser ett problem i taget. Det mest prioriterade först. Kan ni tänka er, sa hon, hur många Ukrainska kommuner som tar hand om problem som uppstått, som inte finns beskrivna i några direktiv eller förordningar, men som behöver lösas NU? Samma sak gäller, eller borde gälla, svenska kommuner eftersom klimatkris råder även här. Vi kan inte enbart förlita oss på att gårdagens ansvarsfördelning eller regler räcker för att lösa krisen. Alla måste ta initiativ, lösa problem kreativt och växa med utmaningen.

Genom att energisystemen i Europa är sammankopplade är minskad energianvändning i Sverige en tredubbel vinst: lägre energikostnader för oss svenskar, minskad smutsig energiproduktion i Europa genom att den ersättas av svensk export av ren el, och minskad import av Rysk fossil energi. Så vi kan alltså göra riktig skillnad trots, eller snarare tack vare, att vi redan har en så ren el.

För den som själv vill se webbinariet (rekommenderas!) finns det på Klimatsekretariatets YouTube.

/Jan Lindblad

#Alarm

Imorgon natt slår vi larm. Hoppas ni har lite färg på fingrarna och lite spännande skyltar under konstruktion. Alla storlekar går bra alltifrån 12×12 meter att släppa ut från det lokala vattentornet eller 2×2 cm att fästa invid blomman i rabatten till ditt hus. Variera er med budskap och storlek. Men använd varningsfärgerna, röd, gul och svart, och formen av en triangel. Ju fler vi är desto bättre! Och glöm inte att dela på sociala medier #Alarm eller skicka bilder till oss på agenda22@klimatalliansen.nu eller på Slack #kampanj-alarm.

#Alarm

https://cirklar.org/initiatives/unKXAARacb6YvGUDH8qz

Kampanjteamet

Samtal pågår #8

Avsnitt #8 i vår egen poddserie Samtal pågår kommer precis efter midsommar, måndagen 27 juni. Det kommer att handla om medborgarjury för klimatet. Vi diskuterar både vad det är för något, och varför det kan hjälpa till för lösningen av klimatkrisen, men även många frågor som relaterar till hur man genomför och drar nytta av en medborgarjury. En annat ord för medborgarjury är medborgarråd. Samtal pågår har gått in i sommarläge med lite glesare mellan avsnitten.

 

Fun facts om valsedlar

Det går ju att rösta på oss genom att skriva Klimatalliansen på en blank valsedel, men experterna säger att man kan förvänta sig dubbelt så många röster från vallokaler som det finns förtryckta valsedlar i. Vi har ännu så länge beställt en halv miljon valsedlar, men planerar nu för att beställa fler. Det är dock ingen idé att beställa fler valsedlar om vi inte får ut dem i de drygt 6000 vallokalerna. Så vår utmaning är att få ihop tillräckligt med folk i alla delar av landet som hjälper till med det. Du som kan hjälpa till, hör av dig till info@klimatalliansen.nu . Fun fact om valsedlar: Valmyndigheten berättade idag att hittills är 538 miljoner valsedlar beställda till valet i höst.

 

Ny hemsida

Om du inte gått in på vår hemsida på några dagar rekommenderas ett besök så snart du hinner! Hemsidan https://klimatalliansen.nu/ har fått sig en ny skrud enligt modehusens senaste ideal, och det är såå snyggt! En eloge till hemsidesgruppen som lagt ner både sin själ och tid i detta. 🙂 

Hej!  

Nu går våra barn och skolungdomar ut på sommarlov. De första semesterveckorna närmar sig för miljoner av lönearbetare. Det är de alla så väl värda! 

Men Klimatalliansen tar inte semester! I september hålls det första svenska valet i det årtionde som avgör mänsklighetens framtid på jorden. Situationen kan inte vara allvarligare. Samtidigt som FN:s generalsekreterare António Guterres på toppmötet ”Stockholm +50″ beskriver människans utveckling som ett självmordslopp in i klimatkatastrofen väljer debattredaktörerna på TV4 att inte ens ha med klimatfrågan som ämne i deras partiledardebatt en vecka senare! 

Vi behövs mer än någonsin och vi märker det! Allt fler vänder sig till oss och visar ett intresse av att vara med – även de med anslutningar till andra partier. Våra debattartiklar publiceras i landets alla tidningar och media visar ett ständigt större intresse för vad vi gör och hur vi reagerar. Vi tycks vara det enda alternativet till existerande partier som både talar klarspråk och söker den politiska makten.  

Jag vill avslutningsvis skicka med ett tal från en av våra nyaste medlemmar – Marianne Börje. Detta är klarspråk och tydlighet! Låt er inspireras. Tack Marianne. https://klimatalliansen.nu/wp-content/uploads/2022/06/brattom.mp4 

Allt gott! 

/William Grönlund

Videon med Marianne finns också på vår YouTube kanal, 
https://www.youtube.com/channel/UCjjvSh02le7qW-DeSw9aUHw

 

Tell it like it is

Under Järvaveckans andra halva pratade jag med de flesta av riksdagspartiernas folk på plats. Några av partierna har placerat klimatet på en framträdande plats i sitt kampanjmaterial, men oavsett vilket parti jag pratade med så var det ingen som beskrev läget på ett sätt som är närheten av hur det beskrivs i IPCCs senaste rapport. Greta april 2020: ”You are not mature enough to tell it like it is. Even that burden you leave to us children.” För att uttrycka det kortfattat pratar riksdagspartierna och IPCC uppenbarligen om olika planeter. Inte heller kunde man höra några referenser till klimatpolitiska rådets i år mycket fräna kritik mot regeringens förda politik, trots att oppositionen i andra sammanhang inte brukar låta sådan ammunition ligga oanvänd. 

Jag frågade partiföreträdarna jag talade med om de läst IPCCs rapport. Inte nödvändigtvis hela då, utan sammanfattningen för beslutsfattare på några sidor räcker bra. Förutom Reformisternas Markus Kallifatides var det ingen som läst rapporten. Inte heller tittat på presentationen av eller läst klimatpolitiska rådets bedömning av regeringens politik. Även om jag inte är förvånad med tanke på hur riksdagspartiernas program och lägesbeskrivning ser ut, tycker jag det är en smula märkligt att så få politiskt aktiva tycker att det vore en välanvänd halvtimme för att få ett övergripande grepp om vår tids ödesfråga.

Lite mer positivt inställd blev jag när jag tog upp frågan om medborgarjury/medborgarråd. Flera partiföreträdare ville vara med och diskutera närmare hur vi skulle kunna genomföra en medborgarjury för klimatet. Jag lär få tillfälle att återkomma om detta senare.

/Jan Lindblad

 

Almedalen

Flera av oss planerar att åka till Almedalen som i år infaller 3-7 juli. Om du också tänkte vara där en del eller hela den tiden får du gärna höra av dig till info@klimatalliansen.nu eller på slack-kanalen #kampanj-almedalen så att vi kan samordna våra aktiviteter där.

 

Beställa kampanjmaterial

Flera har hört av sig och undrat var de kan beställa kampanjmaterial, dvs. flygblad, T-shirts, och banderoller. Länken var med i förra veckans utskick, men här kommer den igen: https://form.typeform.com/to/pLaAejzX    

Det finns även en slack-kanal #hjälp-med-kampanjmaterial där vi kan diskutera vad vi behöver för material, och hur vi bäst sköter logistiken. 

 

Aktiviteter vecka 24

 

Hej alla,

Vi talespersoner ska turas om att skriva några rader i varje Nyhetsbrev och den här veckan är det min tur. Vilket faktiskt är tur. Jag behöver få säga detta: Jag är imponerad! Väldigt imponerad! Över allt som vi gör tillsammans. Vi är en brokig skara och vi uttrycker oss på olika sätt och vi hörs och syns på olika sätt, i olika forum.

Och precis så ska det vara. Du bestämmer själv, ensam eller i den grupp du tillhör. Vi som sitter i styrelsen lägger inte ut några mallar. De grupper som finns har eget mandat. Ni får gärna fråga styrelsen om råd men ni ska inte fråga oss om lov.  Ni får gärna rapportera om vad ni gör men inte fråga om vad ni bör (göra). Det blir spretigt ibland och det är helt i sin ordning. Vi har varit modiga nog att säga att vårt arbete inte är sprunget ur  någon gemensam ideologisk uppfattning utan istället är det vår medvetenhet om klimatkrisen som förenar oss. Vi lyssnar på forskarna och vi vet att det handlar om NU! Inte sedan. Inte någon annan gång. Inte av någon annan.

Fortfarande vet de flesta överhuvudtaget inte om att vi finns. Där är vi nu. Därför behöver vi synas och höras så mycket som möjligt. Målet är att allt fler också börjar fråga varför vi finns. Då är vi framme. För väldigt många tycker precis som vi – klimatet först. 🙂 

Gudrun


Observation från Down Under

Jag hoppas ni sett att ”Teal Independence” tagit 10 mandat (7%) i det Australiensiska parlamentet! Deras kampanjfrågor har bland annat handlat om vetenskapsbaserade lösningar på klimatutmaningen. Utvecklingen i Sverige är densamma, med en häpnadsväckande ignorans som spelades upp under partiledardebatten för några veckor sedan samtidigt som larmrapporterna blir tydligare och tydligare. I kampanjarbetet märker vi att det mängder av oroliga väljare som börjar inse att något är riktigt fel, från alla politiska läger. 

Tankesmedjan Timbro är oroliga och skriver ”Den australiska borgerlighetens öde i helgens valresultat påminner att om man gör avgörande frågor likt klimatfrågan irrelevanta, blir man snabbt irrelevanta som politisk kraft.” Detta gäller även i högsta grad Sverige, vi är sorgligt nog bara en skogsbrand ifrån riksdagen.

Pontus


Superveckan

Det är svårt att ens sammanfatta allt som händer denna vecka. Järvaveckan pågår för fullt, med sina partiledardebatter och utställningar. Fridays For Future hade en manifestation på Sergels torg igår med anledning av FNs närvaro. Det pågår evenemang kring Stockholm+50 på en rad platser runt stan. Alla klimatorganisationer ordnar events kopplade till dessa.

Klimat, Skola och Våldet är de tre viktigaste valfrågorna tyckte onsdagens deltagare på Järvaveckan. Det är en hel del skolungdom på plats, och Paludan håller till i närheten.


Beställ kampanjmaterial

Nu öppnar Klimatalliansens webbshop där man kan beställa kampanjmaterial. Du hittar den på https://form.typeform.com/to/pLaAejzX
Eller, det är bara ett enkelt formulär där man kan fylla i hur många av varje sak som finns att beställa man vill ha. Klimatalliansen står för halva kostnaden och du/din grupp för halva. När det gäller leverans är vi flexibla. Ibland är det bäst att låta någon medlem transportera sakerna, ibland kan vi skicka med postnord eller liknande. Vi gjorde först iordning en lite finare webbshop, men den kostar lite mer pengar per månad, så vi bestämde oss att först se om vi kan klara oss med den här enklare lösningen.

Det finns nu även en slack-kanal #hjälp-med-kampanjmaterial där vi kan diskutera vad vi behöver för material, och hur vi bäst sköter logistiken. 


Är du bra på att räkna?

Dags för dig som vill arbeta som rösträknare i din vallokal att anmäla det till valnämnden i din kommun! Du hittar kontaktuppgifterna till valnämnden på din kommuns hemsida. Detta uppdrag har inget direkt med Klimatalliansen att göra, men många av oss vill ställa upp för demokratin även på detta sätt.

 

Varma hälsningar,
/Jan Lindblad

Hej! 

Nu har vi genomfört vår första kampanj (# Alarm) och så fantastisk genomfört! Massor av kreativt klockrena varningsskyltar placerades ut över hela Sverige – från Abisko i norr till Malmö i söder. Den kraften tar vi med oss för
vi behövs nu mer än någonsin. Samtidigt som det kommer rapporter om att Arktis värms upp tre gånger så mycket som den övriga planeten, trippla tornados drar över Västtyskland och skyfallen ersätter extremhettan i Indien så placerar svenska AP-fonder 16 miljarder kronor i fossila bolag och bidrar, enbart med dessa investeringar, med ett utsläpp av cirka 1 ton växthusgaser per svensk. Ett ton är gränsen för vad som är ett hållbart liv – redan intecknat av våra pensionsförvaltare.  

Ledarskapet för klimatet och vår gemensamma framtid måste förändras radikalt och NU. Valet är den 11 september och vi kommer definitivt att påverka utfallet i det valet. Det måste vi.  

William Grönlund, talesperson för Klimatalliansen  

Perfekt storm i Stockholm

Nästa vecka händer det mycket i Stockholm, jag sträcker mig till att kalla det en perfekt storm. Den svenska regeringen arrangerar ett event tillsammans med FN ett event som kallas Stockholm+50 för att högtidlighålla 50-årsminnet av FNs första klimatmöte i Stockholm 1972.

Eftersom detta blir en lite formell tillställning för enbart inbjudna gäster anordnar samtidigt en hel massa klimatorganisationer egna arrangemang med samma namn, Stockholm+50. Utanför Älvsjö-mässan, på ABF, på Sergels torg, och jag vet inte allt.

Samtidigt drar den lite folkligare varianten av Almedalen, nämligen Järvaveckan, igång på Onsdagen på Spånga IP. Den pågår hela vägen till söndagen med tal av ett par partiledare om dagen. SD bojkottar, men Paludan säger att
han ska komma.

Sedan har vi våra vanliga veckovisa närvaro på Farmers market, Mariatorget, Slussen osv. Lite mycket att hålla reda på? Det tyckte vi och gjorde den här listan på tider, platser och kontaktpersoner. Det är ju roligare att vara där
om vi kan hitta varandra:
https://docs.google.com/presentation/d/1OcCerT76ZW5IfGbFN0PpzQYdWe400ovc4R5oIz9lKHc/edit?usp=sharing

Vår plan vid alla dessa aktiviteter är att prata med så många som möjligt och dela ut flygblad. De som har kan gärna ta på sig en Klimatalliansen-T-shirt.

 

Flygblad på väg

 

Under veckan räknar vi också med att få en rejäl leverans med flygblad. Vi har nu tryckt upp 10,000. De levereras till en adress i Stockholm, så de som har vägarna förbi under veckan kan passa på att ta med en lagom bunt flygblad. De av oss som reser runt i landet kan också ta med senare. Grundprincipen är att vi alla betalar halva kostnaden för kampanjmaterial, det blir 100:- för 1000 flygblad.

 

Varma hälsningar,
/Jan Lindblad

 

Klimatalliansens första aktion

Så var det äntligen dags! Ikväll (dvs fredag kväll 20 maj) är det dags att sätta upp våra varningstrianglar på strategiska platser, och sedan fota dem i sin kontext.

Lägg gärna upp bilder på varningstrianglarna på dina sociala medier. Dela gärna också bilderna på vår slack kanal #kampanj-alarm eller skicka dem per mail till agenda22@klimatalliansen.nu

Något som är oklart, eller behöver du skriva ut några trianglar? Instruktioner och material finns på

Alarm


Samtal pågår

På måndag kl 19 är det Samtal pågår #7, klimatalliansens podd med We Don’t Have Time: 

https://us06web.zoom.us/j/84086365963?pwd=b3ZaQys3bU1ySlVrMTV0RE1nekEvZz09


We Don’t Have Time

(WDHT) är något så ovanligt som en social plattform för delning av klimattips och -varningar grundad i Sverige. WDHT anordnar också många on-line seminarier, bla på Earth Day. Deras sociala mediekonton genererar miljontals klick och visningar varje månad.


Lokalgrupp Stockholm 

Lokalgruppen i Stockholm håller torgmöte på Mariatorget varje torsdag kl 12-13. Medlemmar och intresserade från när och fjärran är varmt välkomna att komma förbi och ta en kopp kaffe, en pratstund, och kanske även tala inför publik några minuter om varför du är med.


Varma hälsningar,

/Jan Lindblad

Hej alla medlemmar!

Många har hört av sig under april och tyckt att det varit ovanligt tyst. Vad är på gång? Är det något på gång? Men faktum är att det är en hel massa arbetsgrupper som jobbar och har jobbat hårt, och nu börjar en del av det bli synligt. Eftersom det lätt blir lite rörigt om alla arbetsgrupper skickar information om olika aktiviteter per mail oberoende av varandra så kommer jag att skicka sådana här utskick ungefär en gång i veckan från och med nu, plus att lokalgrupper ibland kan göra lokala utskick också.
 

Klimatalliansens första aktion 

Kampanjgruppen bjuder in alla medlemmar till ett planeringsmöte inför vår första aktion 🙂 Vi ska försöka väcka både tankar och uppmärksamhet samtidigt på så många platser som möjligt runt landet. Alla som kan hantera en sax och färgpenna kan vara med. Planeringsmötet blir nu på söndag 15 maj kl 19 på Zoom.

Själva aktionen utförs sedan på kvällen/natten den 20-21 maj. Kom med på mötet på söndag för att höra allt, och var med och gör upp planerna.

 

Samtal pågår om Civilkurage och social hållbarhet 

På måndag kl 19 är det Samtal pågår #6, klimatalliansens podd, om Civilkurage och social hållbarhet:

https://us06web.zoom.us/j/85806374716?pwd=Nk44RUVvVG92UmI2MGpibXRCTHJwUT09 

Välkomna till Samtal pågår #6 Klimatalliansens samtalsserie om klimat. Ikväll kommer vi att prata om klimatdebatten utifrån social rättvisa och jämlikhet. Vi ställer oss frågan är det så viktigt? Räcker det inte bara med att tala om klimatnödläge och varför är inte klimatrörelsen relevant för större grupper av människor? För att söka svar på detta tar vi hjälp av forskare med bakgrund i filosofi och antropologi och jobbar med frågor som hållbarhet och civilkurage Brian Palmer och Martin Benson. 

 

Insamling kommer snart 

Den pekuniära gruppen tar hand om insamling av pengar till vår verksamhet. Det handlar om lokalhyra, banderoller, flygblad, valsedlar, tågbiljetter och en eller annan annons, tex. Vi har valt metoder att synas och höras som inte kostar mycket, men för att synas på många ställen och många gånger behöver vi ändå samla in en del pengar. Inom kort kommer vi att gå ut med en kampanj till både medlemmar och andra. 

Vi efterlyser också fler som kan tänka sig att gå med och bidra med tid och kreativitet i den här gruppen, som är väldigt viktig för att alla andra grupper ska bli framgångsrika. Har du en lagom blandning av tid, energi och påhittighet får du gärna höra av dig till invoice@klimatalliansen.se. 

Om du hellre vill engagera dig tillsammans med andra medlemmar i region- eller lokalgrupperna kan du hitta listan på kontaktpersoner på hemsidan,  https://klimatalliansen.nu/lokalgrupper/  Om du vill starta en ny lokalgrupp, skriv till info@klimatalliansen.nu så letar vi upp vilka andra medlemmar som finns i regionen.

 

Nytt innehåll på YouTube 

Det finns några nya framträdanden, bland annat ett bejublat med KG Hammar på vår YouTube kanal. Prenumerera gärna på kanalen så missar du inget nytt innehåll. 

 

Varma hälsningar,

/Jan Lindblad