Prioritera NU. Samarbeta NU. Agera NU.

Klicka på plustecknet till höger för att öppna aktuellt nyhetsbrev.

Glad Midsommar!

Äntligen är sommaren här i sin fullt utvecklade form. Själv ska jag ut och segla några dagar, sedan är det inte långt tills Almedalen drar igång. Veckorna efter midsommar är vanligtvis torkans tid. Ibland i naturen, men definitivt i medierna. Därför kan det vara lättare att få in nyheter eller insändare i tidningarna denna tid. Så passa på, om andan faller på, att skriva en insändare eller två. Skicka till din lokaltidning.

Eller varför inte flera lokaltidningar? Den som vill kan använda insändarmaskinen (https://insandarmaskinen.se/) för att skicka sin insändare till en hel mängd lokaltidningar på en gång. Med denna metod kommer insändaren oftast in i någon eller några. Dagens Nyheter låter just nu ett riksdagsparti om dagen besvara frågan: Hur ser ert klimatledarskap ut? Igår var det Annie Lööw (C) som svarade, och idag Annika Strandhäll (S) som inte hade tid för en intervju. Dessa svar, eller brist därpå, kan ju vara ett tacksamt tema att skriva insändare om.

/Jan Lindblad

 

Kandiderar i Stockholm

Lokalgruppen i Stockholm har tagit fram en lista på kandidater till kommunfullmäktige, och vi beställer valsedlar till kommunvalet under veckan som kommer. Det är fortfarande öppet för andra lokalgrupper att göra detsamma, och processen behöver inte vara komplicerad eller långdragen.

 

Webbshoppen

Webbshoppen där man kan beställa flygblad, banderoller och t-shirts med Klimatalliansens logga är mäkta populär. Ett par dussin beställningar på hälften så många dagar har kommit in. Förra veckan fick vi in en sändning på 15 t-shirts, och den tog genast slut med de beställningar som fanns på kö. Nu har vi beställt 30 till, de kommer om en vecka eller så. Flygblad finns fortfarande i spridda lager, men vi har beställt 30,000 till för att fylla på. Om du vill lägga en beställning hittar du till webbshoppen på hemsidan, klimatalliansen.nu . Välj ”Engagera dig” i menyn, sedan ”Skriv ut/beställ material”.

 

Samtal pågår #8, 27 juni kl 19

Denna episod produceras i samarbete med Klimatriksdagen, så formatet blir en smula annorlunda. Rubrik: Medborgarjury till demokratins räddning. Här är inbjudan:

På senare tid har vi fått se många exempel på partipolitikens minskande representativitet, tilltagande polarisering och den parlamentariska demokratins inneboende kortsiktighet. Detta är oroande i sig, men framstår som direkt samhällsfarligt i en situation där multipla globala kriser eskalerar. Krisläge är dålig tajming för en haltande demokrati, helt enkelt.

Medborgarjury är ett intressant koncept som provats på en rad platser och i en rad frågor runt om i världen. Det är ett möjligt komplement på områden där den parlamentariska demokratin är svag, tex i komplexa eller långsiktiga frågor. Medborgarjury kallas ofta även medborgarråd. Vi går igenom grunderna i hur en medborgarjury fungerar, med de fyra faserna: beslut, förberedelse, genomförande, implementation av resultat. Vi diskuterar förutsättningarna för en medborgarjury kring klimat i Sverige. Vilka hinder finns? Vilka initiativ?
Vilka frågor passar bra att ställa till en medborgarjury? Bör resultatet vara rådgivande eller beslutande? Vem behöver göra vad, när?

Till vår hjälp har vi Pierre Mesure från Digidem Lab och Åsa Minoz från Viable Cities. Digidem Lab är en av Sveriges mest insatta organisationer på deltagande demokrati i allmänhet och medborgarjurys i synnerhet. Åsa jobbar inom Viable Cities med ett nätverk av 23 svenska städer som tar på sig ledartröjan för att snabba på omställningen till klimatneutrala hållbara städer till 2030. Moderator Jan Lindblad från Klimatriksdagen.

Webbinariet är kostnadsfritt. Anmälan till webbinariet sker på följande länk: https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZ0qduypqjMuG9EZIm-Fn5G04A_i23u_2zif
Programmet börjar 27 juni kl 19, men anslut gärna några minuter tidigare för att justera ljud och bild.

Välkomna!

Igår var jag med på ett webbinarium arrangerat av Klimatsekretariatet. Klimatsekretariatet är ett litet, icke-vinstdrivande bolag som tar fram och visualiserar co2-budgetar åt svenska kommuner och regioner (https://www.climatevisualizer.com/), med de metoder som Kevin Anderson, Isak Stoddard mfl. på Uppsala Universitet tagit fram. Webbinariet hade titeln ”Energy, War and Swedish Municipalities: Discussion with Valeriya Izhyk”. Det utgick från läget i Ukraina, men handlade egentligen mer om hur Sverige påverkas och kan påverka. Jag fick många användbara uppslag till kampanjarbetet i sommar, men min favorit är ändå denna som gick direkt in i hjärtat på mig:

Valeriya påpekade att när det är kris väntar man inte på instruktioner från någon annan, eller fokuserar på ansvarsområden enligt gällande lag. Utan man ser sig om och löser ett problem i taget. Det mest prioriterade först. Kan ni tänka er, sa hon, hur många Ukrainska kommuner som tar hand om problem som uppstått, som inte finns beskrivna i några direktiv eller förordningar, men som behöver lösas NU? Samma sak gäller, eller borde gälla, svenska kommuner eftersom klimatkris råder även här. Vi kan inte enbart förlita oss på att gårdagens ansvarsfördelning eller regler räcker för att lösa krisen. Alla måste ta initiativ, lösa problem kreativt och växa med utmaningen.

Genom att energisystemen i Europa är sammankopplade är minskad energianvändning i Sverige en tredubbel vinst: lägre energikostnader för oss svenskar, minskad smutsig energiproduktion i Europa genom att den ersättas av svensk export av ren el, och minskad import av Rysk fossil energi. Så vi kan alltså göra riktig skillnad trots, eller snarare tack vare, att vi redan har en så ren el.

För den som själv vill se webbinariet (rekommenderas!) finns det på Klimatsekretariatets YouTube.

/Jan Lindblad

#Alarm

Imorgon natt slår vi larm. Hoppas ni har lite färg på fingrarna och lite spännande skyltar under konstruktion. Alla storlekar går bra alltifrån 12×12 meter att släppa ut från det lokala vattentornet eller 2×2 cm att fästa invid blomman i rabatten till ditt hus. Variera er med budskap och storlek. Men använd varningsfärgerna, röd, gul och svart, och formen av en triangel. Ju fler vi är desto bättre! Och glöm inte att dela på sociala medier #Alarm eller skicka bilder till oss på agenda22@klimatalliansen.nu eller på Slack #kampanj-alarm.

#Alarm

https://cirklar.org/initiatives/unKXAARacb6YvGUDH8qz

Kampanjteamet

Samtal pågår #8

Avsnitt #8 i vår egen poddserie Samtal pågår kommer precis efter midsommar, måndagen 27 juni. Det kommer att handla om medborgarjury för klimatet. Vi diskuterar både vad det är för något, och varför det kan hjälpa till för lösningen av klimatkrisen, men även många frågor som relaterar till hur man genomför och drar nytta av en medborgarjury. En annat ord för medborgarjury är medborgarråd. Samtal pågår har gått in i sommarläge med lite glesare mellan avsnitten.

 

Fun facts om valsedlar

Det går ju att rösta på oss genom att skriva Klimatalliansen på en blank valsedel, men experterna säger att man kan förvänta sig dubbelt så många röster från vallokaler som det finns förtryckta valsedlar i. Vi har ännu så länge beställt en halv miljon valsedlar, men planerar nu för att beställa fler. Det är dock ingen idé att beställa fler valsedlar om vi inte får ut dem i de drygt 6000 vallokalerna. Så vår utmaning är att få ihop tillräckligt med folk i alla delar av landet som hjälper till med det. Du som kan hjälpa till, hör av dig till info@klimatalliansen.nu . Fun fact om valsedlar: Valmyndigheten berättade idag att hittills är 538 miljoner valsedlar beställda till valet i höst.

 

Ny hemsida

Om du inte gått in på vår hemsida på några dagar rekommenderas ett besök så snart du hinner! Hemsidan https://klimatalliansen.nu/ har fått sig en ny skrud enligt modehusens senaste ideal, och det är såå snyggt! En eloge till hemsidesgruppen som lagt ner både sin själ och tid i detta. 🙂 

Hej!  

Nu går våra barn och skolungdomar ut på sommarlov. De första semesterveckorna närmar sig för miljoner av lönearbetare. Det är de alla så väl värda! 

Men Klimatalliansen tar inte semester! I september hålls det första svenska valet i det årtionde som avgör mänsklighetens framtid på jorden. Situationen kan inte vara allvarligare. Samtidigt som FN:s generalsekreterare António Guterres på toppmötet ”Stockholm +50″ beskriver människans utveckling som ett självmordslopp in i klimatkatastrofen väljer debattredaktörerna på TV4 att inte ens ha med klimatfrågan som ämne i deras partiledardebatt en vecka senare! 

Vi behövs mer än någonsin och vi märker det! Allt fler vänder sig till oss och visar ett intresse av att vara med – även de med anslutningar till andra partier. Våra debattartiklar publiceras i landets alla tidningar och media visar ett ständigt större intresse för vad vi gör och hur vi reagerar. Vi tycks vara det enda alternativet till existerande partier som både talar klarspråk och söker den politiska makten.  

Jag vill avslutningsvis skicka med ett tal från en av våra nyaste medlemmar – Marianne Börje. Detta är klarspråk och tydlighet! Låt er inspireras. Tack Marianne. https://klimatalliansen.nu/wp-content/uploads/2022/06/brattom.mp4 

Allt gott! 

/William Grönlund

Videon med Marianne finns också på vår YouTube kanal, 
https://www.youtube.com/channel/UCjjvSh02le7qW-DeSw9aUHw

 

Tell it like it is

Under Järvaveckans andra halva pratade jag med de flesta av riksdagspartiernas folk på plats. Några av partierna har placerat klimatet på en framträdande plats i sitt kampanjmaterial, men oavsett vilket parti jag pratade med så var det ingen som beskrev läget på ett sätt som är närheten av hur det beskrivs i IPCCs senaste rapport. Greta april 2020: ”You are not mature enough to tell it like it is. Even that burden you leave to us children.” För att uttrycka det kortfattat pratar riksdagspartierna och IPCC uppenbarligen om olika planeter. Inte heller kunde man höra några referenser till klimatpolitiska rådets i år mycket fräna kritik mot regeringens förda politik, trots att oppositionen i andra sammanhang inte brukar låta sådan ammunition ligga oanvänd. 

Jag frågade partiföreträdarna jag talade med om de läst IPCCs rapport. Inte nödvändigtvis hela då, utan sammanfattningen för beslutsfattare på några sidor räcker bra. Förutom Reformisternas Markus Kallifatides var det ingen som läst rapporten. Inte heller tittat på presentationen av eller läst klimatpolitiska rådets bedömning av regeringens politik. Även om jag inte är förvånad med tanke på hur riksdagspartiernas program och lägesbeskrivning ser ut, tycker jag det är en smula märkligt att så få politiskt aktiva tycker att det vore en välanvänd halvtimme för att få ett övergripande grepp om vår tids ödesfråga.

Lite mer positivt inställd blev jag när jag tog upp frågan om medborgarjury/medborgarråd. Flera partiföreträdare ville vara med och diskutera närmare hur vi skulle kunna genomföra en medborgarjury för klimatet. Jag lär få tillfälle att återkomma om detta senare.

/Jan Lindblad

 

Almedalen

Flera av oss planerar att åka till Almedalen som i år infaller 3-7 juli. Om du också tänkte vara där en del eller hela den tiden får du gärna höra av dig till info@klimatalliansen.nu eller på slack-kanalen #kampanj-almedalen så att vi kan samordna våra aktiviteter där.

 

Beställa kampanjmaterial

Flera har hört av sig och undrat var de kan beställa kampanjmaterial, dvs. flygblad, T-shirts, och banderoller. Länken var med i förra veckans utskick, men här kommer den igen: https://form.typeform.com/to/pLaAejzX    

Det finns även en slack-kanal #hjälp-med-kampanjmaterial där vi kan diskutera vad vi behöver för material, och hur vi bäst sköter logistiken. 

 

Aktiviteter vecka 24

 

Hej alla,

Vi talespersoner ska turas om att skriva några rader i varje Nyhetsbrev och den här veckan är det min tur. Vilket faktiskt är tur. Jag behöver få säga detta: Jag är imponerad! Väldigt imponerad! Över allt som vi gör tillsammans. Vi är en brokig skara och vi uttrycker oss på olika sätt och vi hörs och syns på olika sätt, i olika forum.

Och precis så ska det vara. Du bestämmer själv, ensam eller i den grupp du tillhör. Vi som sitter i styrelsen lägger inte ut några mallar. De grupper som finns har eget mandat. Ni får gärna fråga styrelsen om råd men ni ska inte fråga oss om lov.  Ni får gärna rapportera om vad ni gör men inte fråga om vad ni bör (göra). Det blir spretigt ibland och det är helt i sin ordning. Vi har varit modiga nog att säga att vårt arbete inte är sprunget ur  någon gemensam ideologisk uppfattning utan istället är det vår medvetenhet om klimatkrisen som förenar oss. Vi lyssnar på forskarna och vi vet att det handlar om NU! Inte sedan. Inte någon annan gång. Inte av någon annan.

Fortfarande vet de flesta överhuvudtaget inte om att vi finns. Där är vi nu. Därför behöver vi synas och höras så mycket som möjligt. Målet är att allt fler också börjar fråga varför vi finns. Då är vi framme. För väldigt många tycker precis som vi – klimatet först. 🙂 

Gudrun


Observation från Down Under

Jag hoppas ni sett att ”Teal Independence” tagit 10 mandat (7%) i det Australiensiska parlamentet! Deras kampanjfrågor har bland annat handlat om vetenskapsbaserade lösningar på klimatutmaningen. Utvecklingen i Sverige är densamma, med en häpnadsväckande ignorans som spelades upp under partiledardebatten för några veckor sedan samtidigt som larmrapporterna blir tydligare och tydligare. I kampanjarbetet märker vi att det mängder av oroliga väljare som börjar inse att något är riktigt fel, från alla politiska läger. 

Tankesmedjan Timbro är oroliga och skriver ”Den australiska borgerlighetens öde i helgens valresultat påminner att om man gör avgörande frågor likt klimatfrågan irrelevanta, blir man snabbt irrelevanta som politisk kraft.” Detta gäller även i högsta grad Sverige, vi är sorgligt nog bara en skogsbrand ifrån riksdagen.

Pontus


Superveckan

Det är svårt att ens sammanfatta allt som händer denna vecka. Järvaveckan pågår för fullt, med sina partiledardebatter och utställningar. Fridays For Future hade en manifestation på Sergels torg igår med anledning av FNs närvaro. Det pågår evenemang kring Stockholm+50 på en rad platser runt stan. Alla klimatorganisationer ordnar events kopplade till dessa.

Klimat, Skola och Våldet är de tre viktigaste valfrågorna tyckte onsdagens deltagare på Järvaveckan. Det är en hel del skolungdom på plats, och Paludan håller till i närheten.


Beställ kampanjmaterial

Nu öppnar Klimatalliansens webbshop där man kan beställa kampanjmaterial. Du hittar den på https://form.typeform.com/to/pLaAejzX
Eller, det är bara ett enkelt formulär där man kan fylla i hur många av varje sak som finns att beställa man vill ha. Klimatalliansen står för halva kostnaden och du/din grupp för halva. När det gäller leverans är vi flexibla. Ibland är det bäst att låta någon medlem transportera sakerna, ibland kan vi skicka med postnord eller liknande. Vi gjorde först iordning en lite finare webbshop, men den kostar lite mer pengar per månad, så vi bestämde oss att först se om vi kan klara oss med den här enklare lösningen.

Det finns nu även en slack-kanal #hjälp-med-kampanjmaterial där vi kan diskutera vad vi behöver för material, och hur vi bäst sköter logistiken. 


Är du bra på att räkna?

Dags för dig som vill arbeta som rösträknare i din vallokal att anmäla det till valnämnden i din kommun! Du hittar kontaktuppgifterna till valnämnden på din kommuns hemsida. Detta uppdrag har inget direkt med Klimatalliansen att göra, men många av oss vill ställa upp för demokratin även på detta sätt.

 

Varma hälsningar,
/Jan Lindblad

Hej! 

Nu har vi genomfört vår första kampanj (# Alarm) och så fantastisk genomfört! Massor av kreativt klockrena varningsskyltar placerades ut över hela Sverige – från Abisko i norr till Malmö i söder. Den kraften tar vi med oss för
vi behövs nu mer än någonsin. Samtidigt som det kommer rapporter om att Arktis värms upp tre gånger så mycket som den övriga planeten, trippla tornados drar över Västtyskland och skyfallen ersätter extremhettan i Indien så placerar svenska AP-fonder 16 miljarder kronor i fossila bolag och bidrar, enbart med dessa investeringar, med ett utsläpp av cirka 1 ton växthusgaser per svensk. Ett ton är gränsen för vad som är ett hållbart liv – redan intecknat av våra pensionsförvaltare.  

Ledarskapet för klimatet och vår gemensamma framtid måste förändras radikalt och NU. Valet är den 11 september och vi kommer definitivt att påverka utfallet i det valet. Det måste vi.  

William Grönlund, talesperson för Klimatalliansen  

Perfekt storm i Stockholm

Nästa vecka händer det mycket i Stockholm, jag sträcker mig till att kalla det en perfekt storm. Den svenska regeringen arrangerar ett event tillsammans med FN ett event som kallas Stockholm+50 för att högtidlighålla 50-årsminnet av FNs första klimatmöte i Stockholm 1972.

Eftersom detta blir en lite formell tillställning för enbart inbjudna gäster anordnar samtidigt en hel massa klimatorganisationer egna arrangemang med samma namn, Stockholm+50. Utanför Älvsjö-mässan, på ABF, på Sergels torg, och jag vet inte allt.

Samtidigt drar den lite folkligare varianten av Almedalen, nämligen Järvaveckan, igång på Onsdagen på Spånga IP. Den pågår hela vägen till söndagen med tal av ett par partiledare om dagen. SD bojkottar, men Paludan säger att
han ska komma.

Sedan har vi våra vanliga veckovisa närvaro på Farmers market, Mariatorget, Slussen osv. Lite mycket att hålla reda på? Det tyckte vi och gjorde den här listan på tider, platser och kontaktpersoner. Det är ju roligare att vara där
om vi kan hitta varandra:
https://docs.google.com/presentation/d/1OcCerT76ZW5IfGbFN0PpzQYdWe400ovc4R5oIz9lKHc/edit?usp=sharing

Vår plan vid alla dessa aktiviteter är att prata med så många som möjligt och dela ut flygblad. De som har kan gärna ta på sig en Klimatalliansen-T-shirt.

 

Flygblad på väg

 

Under veckan räknar vi också med att få en rejäl leverans med flygblad. Vi har nu tryckt upp 10,000. De levereras till en adress i Stockholm, så de som har vägarna förbi under veckan kan passa på att ta med en lagom bunt flygblad. De av oss som reser runt i landet kan också ta med senare. Grundprincipen är att vi alla betalar halva kostnaden för kampanjmaterial, det blir 100:- för 1000 flygblad.

 

Varma hälsningar,
/Jan Lindblad

 

Klimatalliansens första aktion

Så var det äntligen dags! Ikväll (dvs fredag kväll 20 maj) är det dags att sätta upp våra varningstrianglar på strategiska platser, och sedan fota dem i sin kontext.

Lägg gärna upp bilder på varningstrianglarna på dina sociala medier. Dela gärna också bilderna på vår slack kanal #kampanj-alarm eller skicka dem per mail till agenda22@klimatalliansen.nu

Något som är oklart, eller behöver du skriva ut några trianglar? Instruktioner och material finns på

Alarm


Samtal pågår

På måndag kl 19 är det Samtal pågår #7, klimatalliansens podd med We Don’t Have Time: 

https://us06web.zoom.us/j/84086365963?pwd=b3ZaQys3bU1ySlVrMTV0RE1nekEvZz09


We Don’t Have Time

(WDHT) är något så ovanligt som en social plattform för delning av klimattips och -varningar grundad i Sverige. WDHT anordnar också många on-line seminarier, bla på Earth Day. Deras sociala mediekonton genererar miljontals klick och visningar varje månad.


Lokalgrupp Stockholm 

Lokalgruppen i Stockholm håller torgmöte på Mariatorget varje torsdag kl 12-13. Medlemmar och intresserade från när och fjärran är varmt välkomna att komma förbi och ta en kopp kaffe, en pratstund, och kanske även tala inför publik några minuter om varför du är med.


Varma hälsningar,

/Jan Lindblad

Hej alla medlemmar!

Många har hört av sig under april och tyckt att det varit ovanligt tyst. Vad är på gång? Är det något på gång? Men faktum är att det är en hel massa arbetsgrupper som jobbar och har jobbat hårt, och nu börjar en del av det bli synligt. Eftersom det lätt blir lite rörigt om alla arbetsgrupper skickar information om olika aktiviteter per mail oberoende av varandra så kommer jag att skicka sådana här utskick ungefär en gång i veckan från och med nu, plus att lokalgrupper ibland kan göra lokala utskick också.
 

Klimatalliansens första aktion 

Kampanjgruppen bjuder in alla medlemmar till ett planeringsmöte inför vår första aktion 🙂 Vi ska försöka väcka både tankar och uppmärksamhet samtidigt på så många platser som möjligt runt landet. Alla som kan hantera en sax och färgpenna kan vara med. Planeringsmötet blir nu på söndag 15 maj kl 19 på Zoom.

Själva aktionen utförs sedan på kvällen/natten den 20-21 maj. Kom med på mötet på söndag för att höra allt, och var med och gör upp planerna.

 

Samtal pågår om Civilkurage och social hållbarhet 

På måndag kl 19 är det Samtal pågår #6, klimatalliansens podd, om Civilkurage och social hållbarhet:

https://us06web.zoom.us/j/85806374716?pwd=Nk44RUVvVG92UmI2MGpibXRCTHJwUT09 

Välkomna till Samtal pågår #6 Klimatalliansens samtalsserie om klimat. Ikväll kommer vi att prata om klimatdebatten utifrån social rättvisa och jämlikhet. Vi ställer oss frågan är det så viktigt? Räcker det inte bara med att tala om klimatnödläge och varför är inte klimatrörelsen relevant för större grupper av människor? För att söka svar på detta tar vi hjälp av forskare med bakgrund i filosofi och antropologi och jobbar med frågor som hållbarhet och civilkurage Brian Palmer och Martin Benson. 

 

Insamling kommer snart 

Den pekuniära gruppen tar hand om insamling av pengar till vår verksamhet. Det handlar om lokalhyra, banderoller, flygblad, valsedlar, tågbiljetter och en eller annan annons, tex. Vi har valt metoder att synas och höras som inte kostar mycket, men för att synas på många ställen och många gånger behöver vi ändå samla in en del pengar. Inom kort kommer vi att gå ut med en kampanj till både medlemmar och andra. 

Vi efterlyser också fler som kan tänka sig att gå med och bidra med tid och kreativitet i den här gruppen, som är väldigt viktig för att alla andra grupper ska bli framgångsrika. Har du en lagom blandning av tid, energi och påhittighet får du gärna höra av dig till invoice@klimatalliansen.se. 

Om du hellre vill engagera dig tillsammans med andra medlemmar i region- eller lokalgrupperna kan du hitta listan på kontaktpersoner på hemsidan,  https://klimatalliansen.nu/lokalgrupper/  Om du vill starta en ny lokalgrupp, skriv till info@klimatalliansen.nu så letar vi upp vilka andra medlemmar som finns i regionen.

 

Nytt innehåll på YouTube 

Det finns några nya framträdanden, bland annat ett bejublat med KG Hammar på vår YouTube kanal. Prenumerera gärna på kanalen så missar du inget nytt innehåll. 

 

Varma hälsningar,

/Jan Lindblad