Klimatalliansen

Nyhetsbrev

Pressträff i Lund, Clementstorget, 4/10 kl. 8.30

Facebook
Twitter
LinkedIn

Följande Pressutskick har gått ut till många medier under veckan. 

KLIMATALLIANSEN BJUDER PÅ KAFFE MED KANELBULLAR OCH VITALISERAR DEMOKRATIN!

För två år sedan, den 4 oktober 2021, annonserade Klimatalliansen sin närvaro på den klimatpolitiska arenan. Vi efterlyste en krismedvetenhet bland de politiska partierna och en vilja till samling kring en politik för att möta den accelererande klimatkrisens konsekvenser.

Vi ville fungera som en blåslampa i baken på en alltmer lomhörd partipolitik och registrerade där för en partibeckning inför valet 2022. Vi vet alla hur det gick – varken vi eller någon annan klimatrörelse lyckades göra valet 2022 till ett klimatval. I stället fick vi pumppriser och svingade falukorvar.

Idag är situationen än mer allvarlig. Sommaren 2023 var extrem. Juli och augusti slog alla tidigare värmerekord. Antalet döda i översvämningar räknas nu i tiotusental. De ekonomiska kostnaderna är enorma. Och det vi just upplevt är snart inte extremt. Det kommer att bli värre.

Samtidigt tycks de nationella politiska systemen oförmögna att hantera situationen. Subventioner räknat i miljarder dollar pumpas fortsatt in i den fossila exploateringsindustrin. Inget ledarskap vågar närma sig de bakomliggande systemfel som driver katastrofen – tillväxt som framgångsmått och en astronomisk konsumtionsexcess av världens rikaste invånare.

Makthavarnas oförmåga att föra en politik som svarar mot vetenskapens högljudda varningar och den snabbt växande oron, skapar ett stort tomrum i det offentliga rummet -den plats där samtalet om vår gemensamma framtid borde föras. I detta visionslösa tomrum föds och göds antidemokratiska idéer och grupper. Civilisationskritik övergår i nationalism och lösningshorisonter stängs.

Klimat- och hållbarhetskriserna finner sina lösningar till stor utsträckning över den nationella nivån. Det är därför mycket viktigt att inte backa, utan i stället stärka de överstatliga institutionerna förmåga och potential. I början av juni 2024 väljs ett nytt parlament i EU. Inför detta val lanserar nu Klimatalliansen ett nytt sätt att organisera en rörelse med maktambition.

Kom och möt Klimatalliansens talespersoner, Gudrun Schyman, Pontus Bergendahl och William Grönlund på Clemenstorget i Lund kl 08.30-09.30 så berättar vi mer!

För med info: maila info@klimatalliansen.nu

Läs våra tidigare blogginlägg