Klimatalliansen

Nyhetsbrev

Alarmist!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Picture of William Grönlund

William Grönlund

Talesperson Klimatalliansen

alarm-clock-ge5f2f2b6e_1920

Alarmist! Det används som skällsord. För att förminska och få oss att framstå som hysteriska. När vi talespersoner förra söndagen publicerade en debattartikel i Aftonbladet fylldes snart kommentarsfälten med uppsjö av variationer på temat, inte sällan i kombination med väl tilltagna förstärkningsord.  

Om jag ser min vän gå ut i vägen framför en bil så skriker jag till. Om huset fattar eld så gör jag alla i närheten uppmärksamma på faran. När ett litet barn faller i vattnet står förhoppningsvis ingen tyst bredvid och betraktar förloppet. Vi höjer rösten och gör allt vi kan för att aktivt undvika de mest nattsvarta konsekvenserna av det som utspelas framför oss. Vid direkt och existentiell fara är vår förmåga att slå larm inte bara rationell, den är i det närmaste reflexmässig. Fullkomligt naturlig.  

Nu breder sig den största katastrofen ut inför våra ögon, som ett utdraget förlopp av för tidigt förlorade liv. Bara under 2022 hade vi den värsta torkan i Europa på 500 år, rekordregn på Australiens östkust med stora översvämningar, en mycket utdragen torka i Kenya, Somalia och Etiopien, dödlig hetta i Pakistan, extremregn i östra Sydafrika, ovanligt utbredda sandstormar i mellanöstern, rekordhetta i Japan, de värsta monsunregnen i Bangladesh på 100 år, en tredjedel av Pakistan under vatten med trettio miljoner människor på flykt och utbredda och kraftfulla skogsbränder i Kalifornien och västra USA. Det är inte allt. Det finns många fler extremväder som vetenskapen bekräftar är kopplade till klimatkatastrofen. På bara ett år.  

Din vilja att slå larm är fullkomligt naturlig. Rationell.  

I den Oxfordbaserade tidskriften BioScience utfärdar världens vetenskapspersoner en varning till mänskligheten för vad som väntar om inte beslutsamma och drastiska åtgärder vidtas för att ta oss ur denna globala nödsituation. De skriver att ”konsekvenserna av den globala uppvärmningen blir allt mer extrema och utfall såsom global samhällelig kollaps är möjliga och farligt lite undersökta.” De mest högljudda alarmisterna är alltså de som vigt sina yrkesliv till att söka så välgrundad fakta som möjligt. Till artikeln bifogas listan över antalet vetenskapspersoner som skrivit under. Det är en lång lista, som tar tid att scrolla genom. Sammanlagt är det 14 700 namn.  

Ditt engagemang är rationellt. Du är inte ensam. Vi är många. 

Vi är alarmister. Det är fullkomligt naturligt.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs våra tidigare blogginlägg